diumenge, 18 de gener de 2015

HAIKU"Haiku és simplement allò que està succeint en aquest lloc, en aquest moment"

Aquesta definició la va donar el gran poeta japonès Matsuo Basho, considerat com el pare de l'Haikú.

Un haikú, formalment, és un poema breu d' aproximadament 17 síl·labes distribuïdes en tres versos de cinc, set i cincs síl·labes respectivament. En japonès, no té títol ni rima i és una forma poètica predominantment nominal, d'expressió senzilla i concisa.

Però allò que el caracteritza i el fa diferent d'altres formes poètiques és el seu contingut. Un haikú prova de descriure de forma molt breu una escena, vista o imaginada. Aspira a captar el moment, l' aquí i l'ara. Pel que fa a la temàtica, l'haikú acostuma a parlar de la natura, de la realitat, és una apreciació directa d'un fet sovint trivial que el poeta espiritualitza. La inspiració pot sorgir de qualsevol element de la natura, insignificant o grandiós, però en qualsevol cas, sempre impregnat d'un gran sentit de les estacions de l'any.


L'haikú ha estat durant segles totalment relacionat amb la cultura japonesa i està íntimament connectat a altres tradicions nipones igualment centenàries, com la cerimònia del te, el bonsai, l'Ikebana, la cal·ligrafia i altres arts tradicionals, però això no ha impedit el coneixement i posterior adopció del haikú per part del món occidental, fent-lo un gènere poètic obert i universal. I com a testimoni molt proper d'aquesta projecció a casa nostra, trobem alguns autors com Joan Salvat-Papasseit, Miquel Martí i Pol, Feliu Formosa, entre molts d'altres, que han utilitzat l'haikú com a forma d'expressió en la seva obra.

El primer acte serà un concurs de haiku pel mes de febrer, us informarem de les bases i animeu-vos a  participar.

Bonsai Natura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Introdueix el comentari si ho desitges.